Orchideák

Bár egyesek számára meglepő lehet, de nem csak a trópusokon, hanem az Őrségben, sőt Őriszentpéteren is élnek orchidea fajok. Apró, 1 milliméternél kisebb magjaik nem tartalmaznak szikanyagot, ezért csírázásukhoz, növekedésükhöz talajlakó gombák segítségére szorulnak. Lássuk, mely különleges egyedekről is beszélünk!

 

 

 

 A szárazabb, domboldali sovány gyepeket kedvelő, de üde rétek magasabb fekvésű részein is megtalálható orchidea faj az agárkosbor (1. kép), mely nagy számban él az őriszentpéteri református temető melletti parkolóban. Őrségi népi elnevezése a kakukkvirág, melyet a kakukk első megszólalásával egybeeső virágzásáról kapott. Virágai rendszerint lila színűek, de nem ritka a fehér virágú változat és a rózsaszínű átmenetek megjelenése sem.

 

 

 

                 

           

 

 

 

Az őszi füzértekercs (2. kép) a sovány gyepek nyár végén virágzó, apró termetű, fehérvirágú, ritka orchidea faja. Őriszentpéteren egy kisebb állománya a keserűszeri dombok lankáin fordul elő. A néhány milliméteres virágok kellemes mandulaillatot árasztanak. A virágos szár spirálszerűen csavart, ahogy arról a növény tudományos elnevezése is árulkodik.

 

 

 

 

 

 

Az üde és félszáraz gyepekben egyaránt előfordul a fehér alapon mélyvörös színnel pettyezett sömörös kosbor (3. kép), melynek jelentős állományai találhatók Őriszentpéter belterületi gyepjeiben, elsősorban Keserűszeren és az általános iskola melletti domboldali réten. 

 

 

 

                          

 

 

 

Ligetes, fényben gazdag lomberdőkben, gyümölcsösökben is fellelhető, teljes egészében zöld színű orchidea a békakonty (4. kép), mely széles, ovális leveleiről virágtalan állapotban is könnyen felismerhető. Valamennyi eddig említett faj számára fontos, hogy élőhelyüket legalább évente egyszer kaszálják, de a kétszeri kaszálással, és a kaszáláskor a kórók egy részének meghagyásával még jobban kedvezhetünk nekik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Láp- és mocsárrétek növénye a széleslevelű ujjaskosbor (5. kép), melynek 5–10 cm hosszúságú, lila színű virágzata és sötét foltokkal díszített levele igen impozáns megjelenést nyújt. Gyepeken élő fajként a rendszeres kaszálás fontos számára, de élőhelyének kiszáradására is igen érzékeny. Az évi kétszeri vagy a nyár második felében egyszer végzett kaszálás a számára legelőnyösebb.

 

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

A kétlevelű sarkvirág (6. kép) nevéhez hűen rendszerint két, egymással átellenes, nagyméretű levelet fejleszt. Virágai fehérek, 1–2 cm nagyságúak, hosszú sarkantyúban végződnek. Üde réteken és üde lomboserdők fényben gazdag foltjain, szegélyében, utak mentén májustól-júliusig szórványosan találkozhatunk egyedeivel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén üde lomberdei faj a széleslevelű nőszőfű (7. kép), mely erdőszéleken, erdei utak mentén kerülhet a szemünk elé.